Advertentie Bodyengymshop

Creatine

 1. Wat is creatine?
 2. Wat doet creatine?
 3. Hoe veel en hoe vaak kun je creatine nemen?
 4. Wel / geen oplaad fase
 5. Welke soorten creatine zijn er?
 6. Kan creatine gebruikt worden om af te vallen
 7. Creatine kopen?
Creatine monohydraat

Wat is creatine

Creatine is een organische verbinding van stikstof die voorkomt bij zoogdieren en gewervelden. Daarnaast is creatine een tussenproduct bij de spier en zenuwcellen in het lichaam, het voorziet beide van energie. Creatine wordt in het lichaam zelf al aangemaakt en wordt gevormd uit 3 verschillende componenten: Arginine, methionine en glycine. Deze 3 componenten worden ook aminozuren genoemd. Het aanmaken van creatine gebeurt bij de mensen in de lever. De zuren worden omgezet in creatine die je lichaam op die manier van voeding voorziet. Niet alleen sporters nemen creatine op als extra voedingssupplement, de meeste hebben het niet eens door maar bijna iedereen eet gemiddeld 1 gram per dag. Dit kan in bijvoorbeeld in vis of vlees gerechten opgenomen zijn. Naast het ontwikkelen van creatine in het lichaam breekt het lichaam de creatine ook weer af. Het afbreken wordt in de nieren gedaan en hierbij ontstaat de stof creatinine. Dit wordt door de nieren via de urine uitgescheiden. Creatine wordt in onder andere Nederland verkocht als voedingsmiddel voor sporters. Het voedingssupplement is niet geregistreerd als geneesmiddel.

Wat doet creatine

Creatine zorgt voor de levering van energie tijdens lichamelijke inspanningen. Het stofje speelt een essentiële rol in de aanlevering van energie voor je spieren en zenuwen. Het richt zich voornamelijk op de prestaties van de spieren bij korte kracht inspanningen. Een voorbeeld hiervan is een korte sprint of juist zwaarder kunnen trainen. Het gewichtheffen is een korte kracht inspanning en hier is creatine het meest effectief. Wat het naast het leveren van energie voor je spieren doet is het herstellen van je spieren. Met creatine gaat dit een stuk sneller waardoor het aanmaken van spiermassa ook sneller zal gaan dan bij een normale ‘schone’ training. Het aanmaken van deze energie gaat niet vanzelf. Voor het aanmaken van deze energie wordt er gebruik gemaakt van koolhydraten en vetten. Deze worden door het lichaam sneller verbrand waardoor er meer energie ontstaan in je lichaam dan dat het gewoonlijk zou doen. Het zorgt er in andere woorden voor dat je lichaam goed gaat draaien als een goed geoliede machine en je het maximale uit jezelf kunt halen.

Hoe veel en hoe vaak kun je creatine nemen

Creatine hoeft niet in hele grote hoeveelheden gebruik te worden. Per dag is 3 tot 5 gram voldoende om de meeste energie uit je lichaam te kunnen halen. Deze paar gram bestaan uit een poeder die gemengd worden om het in je lichaam op te nemen. Het verschilt waar mensen het mee innemen maar het meeste wordt vruchtensap gebruikt. Met name omdat de smaak hiervan goed is en de inname van creatine niet gemerkt wordt qua smaak. De smaak van creatine staat er om bekend dat het aan de zure kant kan zijn. Daarom is vruchtensap ook de meest gebruikte. Na de inname van creatine is het belangrijk om wel veel te blijven drinken. Creatine is namelijk een vocht opnemer die extra vocht naar je spieren trekt. Als je met een creatine kuur bezig bent neem dan ongeveer een halve liter tot een liter extra water per dag om je lichaamsstoffen te compenseren. Let er ook op dat je de creatine kuur niet te lang gebruikt. Gebruik creatine maximaal voor een aaneengesloten periode van 2 maanden. Na deze 2 maanden moet je een maand rust nemen en geen creatine kuur doen. Na deze maand kun je weer opnieuw met de 2 maanden beginnen. Het is niet bewezen dat je het niet langer mag gebruiken dan deze periode gezien de lichamelijke gezondheid. Wat eigenlijk de hoofdzakelijke reden is, is dat je lichaam er gaan wennen om zoveel extra stoffen te hebben. Creatine verliest hierdoor het effect op je lichaam. Ben je naast zuinig op lichaam nou ook zuinig op je tanden en wil je niet dat al die zuren je galzuur verpesten, denk er dan eens aan om creatine in pil vorm te nemen.

Wel / geen oplaad fase

Onder sporters zal de term oplaadfase / opbouwfase bekend in de oren klinken. Dit houd in dat je tijdens je creatine kuur gedurende de eerste 5 dagen ongeveer 15 tot 25 gram per dag inneemt om je lichaam de stimulans te geven en te wennen aan de extra stoffen. Dit wordt vaak gecombineerd met het gebruik van extra koolhydraten. De oplaad fase verschilt per gebruiker. Bij sommige heeft het totaal geen effect terwijl het bij andere sporters wel degelijk een meerwaarde geeft. Probeer het zelf dus uit hoe je lichaam hier op reageert. Merk je er nu niets van dan is het advies ook om het niet de doen, het is slecht voor je portemonnee. Het overschot in je lichaam wordt namelijk niet opgenomen en wordt direct afgevoerd via je urine, anders gezegd, weggegooid geld.

Welke soorten creatine zijn er?

Is creatine dan niet in 1 vorm te krijgen? Nee, creatine wordt ook in meerdere soorten geleverd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Creatine mono hydraat
 • Creatine HCI
 • Gebufferde creatine (Kre Alkalyn)
 • Tri Creatine Malaat
 • Creatine Citraat
 • Creatine etshyl ester
 • Creatine pyruvaat
De bekendste en meest gebruikte is toch wel de eerste in de lijst, creatine mono hydraat. Creatine mono hydraat is de beste in prijs kwaliteit verhouding en is bewezen de beste voor de sporters. Voor deze vorm geld de dezelfde dosering zoals eerder besproken.

Kan creatine gebruikt worden om af te vallen

Het is een veel gestelde vraag onder de sporters die graag snel willen afvallen en snel spieren willen ontwikkelen. Helaas is er geen duidelijk onderzoek die hier een 100% zekerheid antwoord op geeft. Er zijn wel meerdere onderzoeken die aangeven dat creatine mogelijk kan leiden tot meer vetopslag of juist minder vetverlies tijdens het sporten en afvallen. Is dit dan meteen de reden dat je moet stoppen met creatine tijdens het afvallen? Nee hier moet je niet al te veel over in zitten. Creatine heeft namelijk het effect dat het meer energie opbrengt dan je normaliter zou hebben en dat je dus intensiever kan sporten. Bovenstaande onderzoek is gebaseerd op 2 onderzoekjes welke niet noemenswaardig zijn.

Creatine kopen?

Je bent van plan om creatine te kopen, wat nu? Je wilt de beste creatine voor jou voor de juiste prijs. Bij onderstaande webshops kun jij creatine kopen zonder teveel te betalen.