Advertentie:geert gielissen

Members
 • Content count

  133
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

geert gielissen last won the day on November 12

geert gielissen had the most liked content!

Community Reputation

65 Heel goed

About geert gielissen

 • Rank
  Semi-professional
 • Birthday 02/15/1959

Personal Information

 • Gewicht
  86
 • Lengte (in cm)
  173

Recent Profile Visitors

432 profile views
 1. Logboek Scato

  Lijkt me erg verstandig Scato. Kijk naar een groot aantal ex top bodybuilders (o.a. Ronnie Coleman) die op latere leeftijd ernstig fysieke problemen krijgen door o.a. te zwaar trainen. Sluit me helemaal bij je aan: meer herhalingen, minder gewicht.
 2. Geen spierpijn??

  Kan ook afhangen van intensiteit, frequentie en variatie. Persoonlijk heb ik weinig last van spierpijn. Is dat wel 't geval, is er meestal een griepje of anderzijds onderweg. M.a.w. kan alle kanten op. Don't worry!
 3. Back to basics vervolg.

  Klopt helemaal Hansie. Never a dull moment. Dat is ook 1 van de pijlers van motivatie. Zoals bij iedere sport ervaren starters vaak het gevoel dat hun nieuwe uitdaging saai en/of eentonig is. Lastige fase. Hierin is een taak weggelegd voor meer ervaren collega sporters en (goede!) instructeurs. Eenmaal voorbij de basale periode gaat 't om stimuleren van eigen inzicht, experimenteren en aan den lijve ondervinden wat een bepaalde oefening met je doet. Vanaf dit moment is de nieuwe krachtsporter geboren. Idd Hansie, een sport met oneindig veel mogelijkheden en uitkomsten. Behalve je lijf wordt ook je creativiteit geprikkeld. Letterlijk een sport voor het leven.
 4. Back to basics vervolg.

  Sinds m'n laatste stukje (Back to basics) heb ik m'n krachttraining 'ns op een andere manier bekeken. Theorieën beproeft op praktische uitvoering en waarheidsgehalte. Twee items kwamen daarbij duidelijk naar voren: het spiergeheugen en de reactie van het lichaam op de training. Hoewel een krachttraining in deze vorm toch al weer een tijdje geleden was en sommige work outs opnieuw in m'n programma zijn opgenomen, bleek de uitvoering te bevestigen dat je idd over een soort spiergeheugen beschikt. Waar ik verwachtte dat e.e.a. met bloed, zweet en tranen gepaard zou gaan, bleken alle oefeningen relatief soepel te verlopen; ook die van lang geleden. Binnen 'no time' pikte m'n lijf de bewegingen op en zocht zelf de meest ideale stability pose. Aangenaam verrast probeerde ik wat work outs met de toegevoegde power bag, toch een heel ander middel dan de gebruikelijke materialen. Maar ook hier verliep het positieve proces niet veel anders. Bijna automatisch 'zocht' het lichaam naar informatie, vond en koppelde die en zette deze om in de meest efficiënte en effectieve uitvoering. Geweldige conclusie. Behalve het spiergeheugen voor wat betreft de uitvoering, blijven ook andere systemen die nà de training van belang zijn in grote mate intact. De verwachte spierpijn en aanverwante ongemakken bleven uit, op een wat stram gevoel na. De afvoer/afbraak van lactaat en andere ongewenste stoffen ligt dus ook opgeslagen en is binnen korte tijd inzetbaar; hoef je niets voor te doen. Een opsteker voor eenieder die na een lange tijd van inactiviteit de training weer wil oppikken. Laat je niet weerhouden, vertrouw op jezelf en de eerder opgeslagen vaardigheden en go for it. Wederom een evidence based gegeven dat krachtsport 1 van de meest efficiënte, op lange termijn effectieve en productieve vorm van sport is.
 5. schouder training

  Klopt Scato. Je pakt 'm ook (stevig) bij bend over rowing en t-bar. Verder wil ik opmerken dat 't verstandig is om de deltoïdeusgroep niet te zwaar aan te pakken en liefst als secundary. Hoewel de delta spieren idd uit 3 'delen' bestaan, zijn ze onderling sterk verbonden. Bij upright rowing, clean & jerk en soortgelijke oefeningen pak je het hele spul al stevig aan. Aangezien de schouderspieren erg gevoelig zijn voor bv slijmbeursontsteking, raad ik je aan te waken voor overbelasting door zowel gewicht als frequentie.
 6. Set voor krachttraining thuis

  Eens met Scato en Pampi. Christopeit is een budgetmerk. Goed voor beginnende sporters. Als je wat verder wilt gaan, schaf dan een gerenommeerd station aan. Van de andere kant, waar ik aansluit bij Pampi, koop een barbell en wat dumbbells en breid je materiaal stukje bij beetje uit. Bij de aanschaf van een drukbank idd letten op afmetingen en verhoudingen om de negatieve ervaring van Scato te vermijden. Ook de stabiliteit en verstelbaarheid is belangrijk. De goedkopere uitvoeringen hebben de neiging tot instabiliteit als de bank in schuine stand gebruikt wordt. Lastig bij incline training als je met een half oog ook nog moet oppassen dat je niet omkiept. Succes bij je aankopen en uiteraard je training!
 7. Back to basics.

  Vooralsnog 3x per week. Tussen de trainingen minimaal 1 rustdag. De opzet ligt 't dichtst in de buurt van een full body workout. Wel rekening houdend met m'n energie reserve en dosering. Voorkeur gaat uit naar compound oefeningen; het combineren van meerdere spiergroepen in 1 beweging. Werk nogal wat met kettlebells, dus ben gewend aan samengestelde oefeningen. Verder is er een power bag van 20 kg onderweg; goed voor de grotere spiergroepen. Die grote spiergroepen zijn 't eerst aan de beurt. 4 sets x ca. 10-12 reps. Nog niet te zwaar en te veel nu. Na de big boys wat meer specifiek werk: shoulder presses, face pulls, shrugs, dipping, curls en extensions voor de armen en dat soort oefeningen. In ieder geval voelt 't erg goed om weer volledig voor de krachttraining te gaan. 't Gevoel na een workout is ongeëvenaard. Tof dat jullie je steun/waardering hebben uitgesproken! Tot gauw op deze site, groet, Geert.
 8. Back to basics.

  De vechtsport sluipt er uit. Steeds vaker blessures. Langere hersteltijd. 't Ouder worden. Heb een behoorlijk aantal maanden lopen vechten met een duivels dilemma; wordt 't òf kracht- òf vechtsport. Begonnen rond m'n vijftiende als krachtsporter, heb ik tijdens m'n vechtsportperiode altijd aan ondersteunende krachttraining gedaan. In eerste instantie was 't ontzettend moeilijk om een keuze te maken. Veel afwegingen gemaakt over de voor- en nadelen van beide sporten. Uiteindelijk, in deze corona tijd, heb ik een definitieve keuze kunnen maken. Met m'n naderende 62e verjaardag heb ik gekozen voor de sport waar 't allemaal mee begonnen is: krachttraining. De oude kennis en vaardigheden zijn in no time weer actueel en.......geloof me......ik voel me fantastisch. Heerlijk om na de training dat oude vertrouwde gevoel van een soort oerkracht te hebben. Had me voorgenomen rustig te beginnen............forget it. Na de eerste setjes kwam de bekende energy flow op gang en was er geen houden meer aan. Hoewel ik een mooie periode in de vechtsport scene afsluit, heb ik er geen moment spijt van dat ik heb gekozen voor hetgeen altijd deel van me is geweest en zal blijven: de krachttraining. Ook top op deze site te zijn. Met alle kennis en betrokkenheid op dit forum ben ik er van overtuigd dat ik de goede keuze heb gemaakt: back to basics!
 9. Even voorstellen

  Welkom Dutchknowledge op dit forum. Wat expertise en ervaringsdeskundigheid betreft zit je hier goed! Erg prettige site met wederzijds respect en serieuze aandacht voor hulpvragen.
 10. Logboek Scato

  Goed bezig Scato. Creativiteit en flexibilteit in het toepassen van alternatieve oefeningen.
 11. Cut kuur

  Je zou 't Shorty kunnen vragen. Hij is erg goed op de hoogte. Gaan we weer! Mensen zorg dat je een 'noodrantsoen" aan trainingsmateriaal in huis hebt. Niet alleen voor deze bizarre tijden maar ook voor andere onvoorziene omstandigheden. Je ziet de prijzen voor dumbbells etc. weer omhoogschieten en veel materiaal is al niet meer op voorraad. Learn your lessons people!!!
 12. Alternatieven burpee, mountain climbers

  Hoi Camilla, Allereerst welkom op deze site. Als je een oefening niet kunt uitvoeren, zou ik 'm zeker NIET doen! Zeker niet als de oorzaak een blessure is. En zo te lezen heb je een serieuze beperking. Maar er zijn zeker alternatieven. Voor je (boven)benen zijn plyometrische oefeningen (bv springen) uit den boze. Mogelijkheden liggen in wat meer statische maar zeker effectieve oefeningen zoals de squat en variaties daarvan. Om je enkels te ontlasten ga je met je hakken op een verhoginkje staan (plank, halterschijven) en zak je met rechte rug door je benen tot een hoek van ongeveer 90 graden. Je bovenlijf blijft verticaal, dus niet voorover buigen. Om e.e.a. te onderzoeken i.v.m. je blessures, zou ik beginnen met enkel je lichaamsgewicht. Gaat dit goed, dan belasten. Om te beginnen met een licht gewicht, bijvoorbeeld een kleine kettlebell die je tussen je benen laat zakken. Later kun je de oefening nog verzwaren door de work out explosief uit te voeren: 3 tellen zakken en in 1 tel omhoog. Krachtig uitademen bij het omhooggaan. Voor wat betreft planking: je zou je (onder)benen kunnen ondersteunen door ze op een rol te leggen zodat je enkels niet belast worden. Ook kun je revers planken waarbij je hakken/onderbenen op een verhoging liggen en je bovenlichaam op de schouders steunt. Hoop dat je hier iets mee kunt Camilla en by the way.............een instructeur die geen tijd heeft voor uitleg?????? Groetjes van een 60 +er die wel fanatiek is en al 3x 20 is geweest ;).
 13. Even voorstellen

  Welkom Chiel en succes met je doelen!
 14. Met regelmaat gooi ik een HIIT in m'n schema Peter. Maar nooit meer dan maximaal één keer per week en altijd gevolgd door een rustdag. Daar mijn krachttraining specifiek gericht is op Savate (vechtsport), veelal uitgevoerd middels compound training, gebruik ik de HIIT om de opgebouwde kracht/massa te stroomlijnen naar snelheid en 'fire power'. De opbouw van m'n HIIT is als volgt: rustige warming-up waarbij de focus ligt op het ontspannen herhalen van de hoofdbewegingen (in mijn geval is dat rustig trappen en stoten op de heavy bag). Vervolgens herhaal ik dat principe in een hoger tempo met een tijdslimiet (eierwekker!). De daadwerkelijke HIIT bestaat uit verschillende combinaties die in totaal 1 minuut in beslag nemen. Voorbeeld: 15 sec. rustig stoten gevolgd door 15 seconden stoten in een hoog tempo; vervolgens hetzelfde tot de minuut vol is. 1 minuut pauze en dan volgens hetzelfde principe de volgende oefening. Uiteraard kun je de totale lengte van de HIIT afstemmen op je energielevel en voorkeur van dàt moment. En, zoals Dave het zegt: afwisselen! Tot dusver kan ik zeggen dat ik na invoering van de HIIT wel wat afgevallen ben maar niet spectaculair. Je gewichtsconstante stabiliseert vrij snel. Weliswaar wenselijk gewicht; minder vetmassa. Meer definitie ook. Maar ik herhaal met klem dat te vaak HIIT not done is. Idd een erg grote aanslag op je fysiek en metabolisme. Hoop dat je hier aan hebt Peter, succes! P.S.: ipv van bokszaktraining geldt voor de pure krachtsporters uiteraard het gebruik van weerstanden (15 sec slow performance gevolgd door 15 seconden 'speed reps'). Hoewel dit al een oude topic is, vond ik 't interessant genoeg om hiet wat over te schrijven. HIIT is nog steeds actueel en wordt helaas steeds meer ondeskundig ingezet als 'wonder work-out'. Trap er niet in!!!! Het gevolg is maar al te vaak overtraining, aanzienlijke toename blessures en nog meer onwenselijke insanity!
 15. Vernieuwen thuis gym

  Mooi man! Veel succes met je nieuwe aanwinst Scato!