Advertentie:geert gielissen

Members
 • Content count

  114
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

Everything posted by geert gielissen

 1. 't Is vechten tegen de bierkaai. Dweilen met de kraan open. Dat is wat je meer dan eens te horen krijgt wanneer je een willekeurige vechtport in een positief daglicht probeert te stellen. De vooroordelen kennen we allemaal wel; die ga ik hier dan ook niet benoemen. Zoveel tijd van leven heb ik niet. Behoudens dat ik met m'n werkzaamheden -het verzorgen van sportlessen t.b.v. jeugdigen en jongvolwassenen met sociale/maatschappelijke problematieken- heel goede resultaten behaal met elementen uit de vechtsport, is de algemene mening nog steeds negatief. Daar ga ik geen tijd meer in stoppen. Waar ik wel aandacht aan wil besteden is de sportiviteit en saamhorigheid van de atleten onderling. Meningen die meestentijds buiten de gym gevormd worden op basis van eenzijdige informatie, houden geen stand wanneer men aan den lijve de sfeer in een sportschool geproefd heeft. Dit 'wij'-gevoel vind men uiteraard in de meeste verenigingen terug en heeft een niet te onderschatten sociale functie. Het geeft een boost aan het zelfvertrouwen, verruimt het blikveld en maakt assertiever, hetgeen ten goede komt aan de sociale vaardigheden. Zoals in elke sociale groepering zijn in sportverenigingen verschillende individuen vertegenwoordigd met een zelfde doel. Zo ook in de vechtsport. Het gestelde doel is onmogelijk in je eentje te bereiken; je hebt er anderen voor en bij nodig: van trainer tot sparringsmaatje. Geen ruimte dus voor patserij, showboating en zelfverheerlijking. Wil je je vereniging in stand houden met een bestendige toekomst, zul je dat samen moeten doen. Het geduld opbrengen om een nieuweling keer op keer de basis disciplines en vaardigheden bij te brengen; een zwakker lid bij het sparren niet te molesteren maar adviseren en respect opbrengen voor de vrouwelijke collega's door gepaste ingetogenheid te tonen. Wat ik daarmee bedoel ligt in het vlak van de fantsoensnormen, niet in dat van fysieke differentiatie. In de afgelopen decennia heb ik heel wat sportscholen, gym's en aanverwante lokalen gezien en als lid meegedraaid. Zelden of nooit sprake van onregelmatigheden. Deze zijde van de vechtsport is absoluut onderbelicht en waar weinig licht is blijft het schemerig.............vooral voor diegenen die geen eigen lampje durven te gebruiken.
 2. Sportiviteit in de vechtsport: de onderbelichte kant.

  Helemaal waar Fit. Mooi gezegd!
 3. Goed werk heeft tijd nodig!

  Sportvrienden. Eigenlijk een oud maar nog steeds actueel gegeven: haastige spoed is zelden goed. Zeker voor wat betreft de sportbeoefening in het algemeen en de krachtsport in het bijzonder. Zolang ik me kan herinneren word er bij krachtsporters een beeld gewekt van -vooral- stevige schouders met een paar kolossale armen daaronder. Inderdaad indrukwekkend; maar de rest dan? Wil je een sterk, uitgebalanceerd en harmonieus lichaam ontwikkelen, begin dan ook met de basis. Deze basis is al heel lang bekend en als zodanig erkend maar wordt door allerlei oorzaken meer dan eens niet serieus genomen. Nog steeds zie ik -vooral beginnende- atleten met een schema werken dat zo ongeveer een universitaire opleiding vraagt om daar chocola van te maken. Wat die basis is? De drie fundamentele oefeningen: SQUAT, BENCH PRESS en DEADLIFT. Dat is al heel lang zo geweest, is nog steeds actueel en zolang wij niet in een split second een totaal ander lijf krijgen, zal dit voorlopig ook zo blijven. De genoemde drie-eenheid heeft meerdere functies. Ten eerste zijn het oefeningen bij uitstek om je vertrouwd te maken met de principe werking van de krachtsport. Niet het domweg tillen van zoveel mogelijk gewicht, maar aan den lijve voelen hoe je op weerstandstraining reageert. Je technische vaardigheden en 'ijzergevoel' ontwikkelen. Daarbij zijn de squat, de bench press en de deadlift ook nog eens compound oefeningen; je zet dus meerdere spiergroepen aan het werk tijdens één beweging. Je genereert meer motor units en de onderlinge communicatie binnen je spierstelsel krijgt een positieve boost. Je gaat dus efficiënter trainen. Hierdoor bespaar je energie die je weer kunt gebruiken om het aantal reps, sets of de weerstand te verhogen. Last but not least leggen de 'grote drie' de basis voor alle oefeningen die betrekking hebben op de ontwikkeling van je body. Bouw een mooi huis, maar zorg eerst voor een solide fundament!
 4. Ademen, om eens even bij stil te staan.

  Dank je Hansie. Dat 'goed' ademen valt nog niet mee. Wanneer je tijden lang niet correct geademd hebt, is 't een zware opgave om dit ten goede te keren. Niet te moeilijk maken; zo af en toe een stukje zelfcorrectie doet al veel. Bijvoorbeeld bij het bankdrukken diep inademen vóór het uitstoten en gelijk met de inspanning (uitstoten) krachtig uitademen. Gaat bijna vanzelf, verhoogt de prestatie en brengt je spelenderwijs op de juiste (lucht)weg. Dank je wel voor deze aanvulling. 't Bovenstaande was mij niet bekend maar zeker de moeite waard. Weer een stukje kennis dat aangeeft hoe poly functioneel de ademhaling is. En voor wat betreft die insecten: wetenschappers wijzen op de voedingswaarde en beschikbaarheid van insecten als toekomstige voedingsbron. Dus helaas kerel :).
 5. Ademen, om eens even bij stil te staan.

  Blog Geert GBlog Geert Gelissen, ademen….een luchtige toelichting.html Dit stukje heb ik ooit 'ns voor de Nederlandse Boksbond geschreven. Via een omweg naar "Gaan voor goud". Hoewel het geschreven is in de context van de bokssport, is het zeer zeker van toepassing op de krachtsport. Vervang bijvoorbeeld het "uitademen bij het uitstoten" door "uitademen bij het inzetten van de rep".
 6. A

  Hoi Jilmer, Ten eerste heeft Niels niets vermeld over z'n klassering. Ten tweede geeft hij aan op eigen titel te willen meedoen (geen coach of trainer). Ten derde vraagt hij om advies / mening voor wat betreft z'n schema, hetgeen ik interpreteer als (nog) onvoldoende kennis van methodieken, technieken en -heel belangrijk- de opbouw van de periodisering. Ik ben de laatste die hem er van weerhoud om te participeren in wat voor krachtmeting dan ook. Mijn antwoord is meer een uiting van bezorgdheid teneinde hem een frustratie en een of meerdere blessures te besparen. Gezien de geringe voorbereidingstijd en beperkte kennis van zaken is zelfs het meedoen aan de sub-junior kwalificatie een afrader. Groet, Geert.
 7. A

  Zelf bedacht schema? Geen coach of trainer? Nog twee maanden te gaan en dan al een kwalificatie poging voor een top event? Beste Niels, bespaar jezelf en je lichaam een flinke knauw. Ga eerst eens aansluiting zoeken bij een relevante vereniging, neem een paar jaar de tijd, werk hard en serieus en probeer 't dan nog 'ns!
 8. Ademen, om eens even bij stil te staan.

  Je moest 'ns weten Peter hoeveel mensen in het dagelijkse leven 'verkeerd' ademen. Oppervlakkige ademhaling, vaak veroorzaakt door een vorm van spanning (stress), leidt meer dan eens tot hyperventilatie. Inspanningen van betekenis zijn in de huidige maatschappij schaars. Allerlei hulpmiddelen en de aard van de werkzaamheden nemen de noodzaak van het effectief ademhalen een heel eind weg. Bij fysieke arbeid (dus ook sport) heb je geen andere keuze dan je ademhaling zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Alleen al daarom is regelmatige sportbeoefening een must. Fijn weekend.
 9. Trainingsschema meningen

  Dank je voor je ondersteuning Peter.
 10. Trainingsschema meningen

  Stuur evt een persoonlijk berichtje via het envelopje rechtsboven.
 11. Trainingsschema meningen

  Hoi Jilmer, Allereerst welkom. Daar ik niet geheel de krachtsport beoefen als die jij voor ogen hebt, zou ik wat dat betreft je vraag neerleggen bij Fit, Peter Wouters en/of Shorty. Zij kunnen je gegarandeerd verder helpen. Zij beheren deze site en hebben veel expertise. Ten tweede houdt deze site zich niet bezig met mensen 'afkraken'. We helpen elkaar op een constructieve manier. Succes!
 12. Halterschijven te koop.

  Te koop: 6 halterschijven: totaalgewicht 50 kg. E 60,=. Voor leden Krachtforum.
 13. Halterschijven te koop.

  Verkocht.
 14. Halterschijven te koop.

  Bij Nijmegen. Materiaal: 10 kg / 2x / gietijzer 7.5 kg / 4x / kunststof coated / Gorilla Sports. Geschikt voor 30 mm barbells/dumbbells. Bedankt voor de tip Fit!
 15. Het optimale trainingsprogramma

  Ziet er op het eerste oog idd zeer geloofwaardig uit. Herkenbaar en getoetst aan de praktijk. No-nonsense verhaal zonder loze beloften maar resultaat gericht zonder de schaduwzijde te schuwen. Ga d'r 'ns een keer goed voor zitten. Het OTS is natuurlijk ook toepasbaar in andere takken van sport. De kern elementen bepalen de progressie en zijn multidisciplinair.
 16. Ready to roll

  De puntjes staan op de i. De heavy bag heeft voldoende uitslag ruimte. De kracht attributen weggewerkt naast de vloer.
 17. 60+ en krachttraining.

  Dank je. Dat pionieren had beslist z'n charme. Niemand wist iets dus we konden ook niets verkeerd doen ;)!
 18. 60+ en krachttraining.

  De positieve reactie van Hansie bij de topic 'Ready to roll' heeft me gemotiveerd om m'n ervaringen als oudere actieve kracht-/vechtsporter 'ns nader uit te diepen. Dit om meer ouderen te motiveren maar ook de jonge garde te ondersteunen bij hun sport activiteiten. Dit laatste met het oog op de gunstige invloed die met name krachttraining heeft op je functioneren nu en in de toekomst. Met respect naar diverse onderzoeken door diverse wetenschappelijke disciplines, schrijf ik dit stukje op persoonlijke titel. Eigen ervaringen dus, los van zin en onzin van anderen. M'n interesse voor krachttraining was al vroeg gewekt, zo rond m'n veertiende. Schwarzenegger was een rising star en body building was een ver-weg-begrip uit de States. Materiaal was er niet of nauwelijks, net zoals relevante literatuur. Zeker niet in het dorp waar ik woonde. Daarbij werd krachtsport al gauw door de alwetende grijze massa als een duistere schemersport bestempeld; beoefend door even schemerachtige individuen. Maar goed, vooroordelen zijn van alle tijden en blijven ook altijd dom, dus genoeg daar van. Ondanks gebrekkige middelen en kennis ben ik met een groepje even bevlogen kameraden aan de slag gegaan met alternatieve weerstanden. Zelf gelaste 'dumbbells', zandzakken, stangen met flenzen en zo voort. Onze creativiteit kende geen grenzen; ook niet voor wat betreft de vorm en uitvoering van de oefeningen. Alles was 'ongeveer' en iedere zotte inval werd serieus genomen en in het schema opgenomen. Dat we überhaupt nog rechtop kunnen lopen is een klein wondertje. We deden zo'n beetje alles wat heden ten dage direct in de ban gedaan wordt. In ieder geval groeide onze verbondenheid met de sport en dit is tot op heden zo gebleven. Een stuk slimmer, meer verwend met een oneindig assortiment aan materiaal en voorzien van de beste, wetenschappelijk onderbouwde, informatie. Maar zijn dit de kern voorwaarden voor een goede fysiek tot op latere leeftijd en daarna? Absoluut NIET! Motivatie, vasthoudendheid, (zelf)discipline en vooral GEZOND VERSTAND zijn de pijlers waar 't om draait. Niet alleen voor krachsporters, maar voor iedereen! Feit is dat je op latere leeftijd minder snel hersteld, sommige oefeningen niet meer haalbaar zijn en hypertrofie meer inspanning vereist. Verander je instelling dus meer van HARD exercising naar SMART exercising. Meer compound i.p.v. geïsoleerde oefeningen, sets met lichtere weerstanden en meer herhalingen en meer oefeningen gericht op functionaliteit. Ook de vorm en samenstelling van je voeding wordt meer en meer belangrijk. Neem de vertraagde stofwisseling serieus en gebruik hoogwaardige en gevarieerde voeding. Geen biertje en patatje meer? Tuurlijk wel! Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Hou wel voor ogen dat je niet meer zo flexibel als vroeger bent. Niet alleen fysisch maar ook psychisch. Hou dus je basis oefeningen vast; die zijn immers verankerd in je spiergeheugen, maar ga geen al te grote uitdagingen meer aan. Je lijf gaat protesteren; met mogelijk een hogere blessure gevoeligheid en een veel langer durende absorptie van lactaat.. Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat krachttraining tot het einde van je dagen mogelijk en zelfs aan te raden is. Wetenschappers zijn hier steeds meer van overtuigd. Hetgeen dus wil zeggen dat wij verder zijn dan de wetenschap, want wij wisten het al lang :)! En hoe om te gaan met je zeurende en klagende leeftijdsgenoten die elk argument aangrijpen om maar niet te hoeven trainen? Glimlach maar een keer en adviseer in het uiterste geval een cosmetische ingreep. Is die te duur? Probeer eens een strijkbout! Veel succes met deze mooie en belofte volle sport! P.S.: Hoe 't met m'n maten van weleer gaat? Alive, kicking and STILL HUNGRY!
 19. 60+ en krachttraining.

  Top Peter. Was een prachtige tijd, ondanks de beperkingen. I know what you feel cause I've been there. Mooi gezegd Hansie. Dank hiervoor. Voor wat betreft tegenslagen: de aanhouder wint en de beloning is dan des te groter. Waar een wil is, is een weg!
 20. Hoeveel vitaminen en mineralen per kg lichaamsgewicht?

  Zo uit de losse pols: B(12) en C onbegrensd / A, D en K met limiet. Idd Shorty: een te veel gaat met je ontlasting mee. In feite dekt één sinaasappel bijvoorbeeld de vitamine C behoefte voor een hele dag. Je hebt 't dus echt over heel minieme hoeveelheden. Bij gevarieerde voeding lijkt me een extra vitamine inname dan ook niet nodig. Persoonlijk neem ik als supplement enkel Magnesium. Dit heeft bij z'n nut bewezen bij het algeheel herstel.
 21. hoe ik ben aangekomen/mijn verhaal

  Yep, zag 't later ook. Zal wel met m'n eigen leeftijd te maken.........;).
 22. Trainen met spierblessure

  Wat in de schema's staat is meestal een richtlijn/advies. Mijn advies is te luisteren naar je lichaam. Wil je toch wat meer cardio doen, combineer dat zo af en toe met krachttraining. Pak 'ns minder zware gewichten en maak in een stevig tempo meer herhalingen. Niet te lang rust tussen de sets en je cardiovasculaire systeem wordt stevig meegenomen. Veel schema's zijn geschreven op de ervaringen van de samensteller. Staar je daar niet blind op en doe je eigen ding. Blijft 't ook nog leuk!
 23. hoe ik ben aangekomen/mijn verhaal

  Beste Merlijn, Goedkoop èn effectief: van goedkope spanbanden (Karwei, Action, etc.) kun je een soort van TRX systeem maken. Aan de ene kant maak je een lus als handgreep, het andere eind knoop je op de gewenste hoogte vast. Boomtak, zolderbalk, stevige haak in 't plafond, twee gelijke spanbanden er aan en trainen maar. Zorg dat je wel op de hoogte bent van de uitvoering van de oefeningen (op YouTube bijvoorbeeld) zodat je kunt uitfilteren wat wel of niet geschikt voor je is. Al met al dat je rond de tien à vijftien Euro kwijt bent. Succes kerel!
 24. Even voorstellen

  Welkom Matty. Heb meteen effe gereageerd op je blessure issue. Veel plezier met en op deze site! Geert.
 25. Trainen met spierblessure

  Dankjewel Peter!!! Op naar de drogist Tja, MRMTTY20. Je rustdag is geen rustdag meer als je gaat lopen. Tijdens je inspanningen op cardiovasculair vlak, wordt ook je neuromusculaire systeem belast. Geen of (te) weinig herstel dus. De voedingsstoffen die eigenlijk voor de regeneratie van vooral je spiercellen, worden opgesoupeerd (verbrand) tijdens je loop sessie. Door het onvolledige herstel is je body gevoeliger voor blessures. Hoewel ik weet dat 't moeilijk is; maak van je rustdag echt een RUSTdag. Gr., Geert.