Advertentie:Sign in to follow this  
geert gielissen

Back to basics.

Recommended Posts

De vechtsport sluipt er uit. Steeds vaker blessures. Langere hersteltijd. 't Ouder worden. Heb een behoorlijk aantal maanden lopen vechten met een duivels dilemma; wordt 't òf kracht- òf vechtsport. 

Begonnen rond m'n vijftiende als krachtsporter, heb ik tijdens m'n vechtsportperiode altijd aan ondersteunende krachttraining gedaan.

In eerste instantie was 't ontzettend moeilijk om een keuze te maken. Veel afwegingen  gemaakt over de voor- en nadelen van beide sporten.

Uiteindelijk, in deze corona tijd, heb ik een definitieve keuze kunnen maken. Met m'n naderende 62e verjaardag heb ik gekozen voor de sport waar 't allemaal mee begonnen is: krachttraining. 

De oude kennis en vaardigheden zijn in no time weer actueel en.......geloof me......ik voel me fantastisch. Heerlijk om na de training dat oude vertrouwde gevoel van een soort oerkracht te hebben.

Had me voorgenomen rustig te beginnen............forget it. Na de eerste setjes kwam de bekende energy flow op gang en was er geen houden meer aan. 

Hoewel ik een mooie periode in de vechtsport scene afsluit, heb ik er geen moment spijt van dat ik heb gekozen voor hetgeen altijd deel van me is geweest en zal blijven: de krachttraining.

Ook top op deze site te zijn. Met alle kennis en betrokkenheid op dit forum ben ik er van overtuigd dat ik de goede keuze heb gemaakt: back to basics!

 

 

Edited by geert gielissen
  • Like 1
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertentie:

Leuk om te horen Geert! Succes met je kracht training!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minuten geleden zei Scato89:

Veel succes met je trainingen! Volg je een bepaald schema?

Vooralsnog 3x per week. Tussen de trainingen minimaal 1 rustdag. De opzet ligt 't dichtst in de buurt van een full body workout. Wel rekening houdend met m'n energie reserve en dosering. 

Voorkeur gaat uit naar compound oefeningen; het combineren van meerdere spiergroepen in 1 beweging. Werk nogal wat met kettlebells, dus ben gewend aan samengestelde oefeningen. Verder is er een power bag van 20 kg onderweg; goed voor de grotere spiergroepen.

 

Die grote spiergroepen zijn 't eerst aan de beurt. 4 sets x ca. 10-12 reps. Nog niet te zwaar en te veel nu.

Na de big boys wat meer specifiek werk: shoulder presses, face pulls, shrugs, dipping, curls en extensions voor de armen en dat soort oefeningen.

 

In ieder geval voelt 't erg goed om weer volledig voor de krachttraining te gaan. 't Gevoel na een workout is ongeëvenaard. Tof dat jullie je steun/waardering hebben uitgesproken!

 

Tot gauw op deze site, groet, Geert.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Berichten

    • Niks mis met je oefenselectie. Ziet er zeer goed uit met alle (belangrijke) compound oefeningen erin verwerkt. Voor beginners zeer belangrijk om deze in je schema te verwerken om zo de basis van je lichaamsmotoriek etc te verbeteren. Verder sluit ik me bij @Hansie aan. Voorkeur ligt voor mijzelf ook bij minimaal 2 keer per week frequentie. Je zou dit schema dus kunnen opsplitsen in een upper/lower maar dit is persoonsgebonden. Oefenselectie is in ieder geval top  zou ik niks tot weinig aan veranderen
    • Persoonlijk prefereer ik een full body schema of upper/lower body voor de eenvoudige reden dat je meer frequentie per spiergroep hebt i.p.v. één maal per week een spiergroep aan te pakken. Meer frequentie zou meer spiergroei stimuleren maar hier is dikwijls discussie over bij mensen die zweren bij een split programma. Als je beginner bent heb je volgens mij het meeste baat bij een full body schema. Veel mensen spiegelen zich aan de  schema's van de pro's met naam en faam maar vergeten dat velen, en we moeten daar niet flauw over doen, artificiële hulpmiddelen gebruiken die toelaten een geweldig volume te halen tijdens hun training daar waar de meeste stervelingen niet aan toe komen. Wil ik daarmee zeggen dat je schema niet zal werken: neen. In het begin zal je hoe dan ook spieren aanzetten omdat elke prikkel helpt, ze noemen dat ook wel eens newbie gains. Je hebt zeker goede basisoefeningen gekozen en de grote 3 zijn er in opgenomen: bench press, squat en deadlift. Dit zijn naast military press en pull ups zowat de belangrijkste compound oefeningen, dit zijn oefeningen waar je met één oefening verschillende spieren aan het werk zet. Daarbij zorgen de meeste compound oefeningen voor een hormonale opstoot van testosteron wat dan weer positief is voor spiergroei. Zeker benen zwaar trainen wordt aangeraden en daar zal raar maar waar je bovenlichaam baat bij hebben, net door die hormonale respons. Zelfs met het weinige materiaal dat je hebt kan je een goed schema in één boksen. Online voorbeelden zat.   Succes
  • Sponsors