Advertentie:

Sign in to follow this  
Scoopz

De verschillende spiervezels

Recommended Posts

De verschillende spiervezels

In een eerder artikel waarin de fysiologie en samenstelling van een spiervezel beschreven is, volgt nu een kort artikel over de verschillende spiervezels welke voorkomen in ons lichaam.

Het verschil in de spiervezels en de verdeling ervan geeft een verklaring waarom de ene persoon aanleg heeft voor duursport terwijl een andere persoon aanleg heeft voor enorme krachtsinspanningen of het ontwikkelen van meer spiermassa.

Laat ik maar meteen beginnen om te noemen dat er doorgaans drie verschillende spiervezels zijn, te weten:

·       Type I

·       Type IIa 

·       Type IIx

Deze spiervezels zijn verdeeld in een verhouding die genetisch bepaald is en een spier bevat altijd alle drie spiervezel types. De verhouding tussen de typen, is de bepalende factor voor aanleg voor de ene of de andere sport. Waarom iemand sterker is dan jij of waarom iemand sneller de halve marathon loopt.

Spiervezels zijn onder te verdelen op basis van kleur, rode en witte spiervezels en “twitch”, de slow twitch fibers en de fast twitch fibers.

Op basis van kleur kan met 2 typen onderscheiden, namelijk de rode en witte spiervezel. De rode kleur komt door de aanwezigheid van myoglobine. Myoglobine is een eiwit wat zich kan binden aan ijzer en zuurstof. Myoglobine transporteert het zuurstof naar de mitochondriën.

Hoe meer myoglobine een spiervezel bevat, hoe roder deze kleurt.

Rode spiervezels bevatten dus meer myoglobine wat resulteert in een grotere zuurstof opname. Daarmee is deze ook afhankelijk van de verbranding van zuurstof in de mitochondriën.

Witte spiervezels bevatten minder myoglobine en hebben daardoor minder zuurstof ter beschikking voor de verbranding. In plaats van zuurstof gebruiken witte spiervezels fosfaatsystemen en glycolyse voor hun energie.

 

Slow Twitch.

Onder de slow twich fibers (STF) verstaan we de Type I spiervezel. De eigenschap van Type 1 vezels is dat deze een langzame contractie hebben, weinig kracht leveren maar niet snel vermoeid raken.

Voor de energie zijn ze afhankelijk van aerobe verbranding, de verbranding van zuurstof. De STF bevatten daarom ook meer mitochondriën, meer myoglobine en hebben een betere capillair netwerk. Verder is er een geringe opslag van creatinefosfaten en glycogeen en een hoge opslag van triglyceriden (vetten). De STF hebben dunne spiervezels (minder kracht) en ook de motor-neuron is klein (minder spiervezels worden aangesproken bij een prikkel)

Fast Twitch.

De fast twitch fibers (FTF) zijn de Type II vezels. De Type II vezels kunnen verder verdeeld worden in Type IIa en Type IIx. Type II kenmerkt zich door een snelle contractie met veel kracht. FTF hebben een groter diameter van spiervezels (meer kracht) en een grote motor-neuron.

Type IIa.

Deze vezels heten ook wel “fast oxidative fibers” en bevatten veel myoglobine, hoewel minder dan Type 1. Ook bevatten ze veel mitochondriën en een goed capillair netwerk maar hebben een grote mogelijkheid om ATP te generen door middel van oxidatie en kunnen ATP zeer snel omzetten in energie. Type IIa hebben een snelle contractie en zijn matig tot redelijk bestand tegen uitputting.

Type IIx.

De Type IIx vezels worden ook “fast glycolytic fibers” genoemd. Type IIx bevatten weining myoglobine, weinig mitochondrien en grote glycogeen voorraden. De vezels zijn wit van kleur en kunnen ATP vormen uit anaerobe processen (zonder zuurstof) maar raken zeer snel vermoeid en gebruiken ATP in hoge mate met zeer snelle contractie.

Het grote verschil tussen Type IIa en Type IIx is dat Type IIx nagenoeg net zoveel kracht levert (iets meer) maar deze maximale kracht veel sneller kan leveren en bereiken.

 

Tot zover de verschillende spiervezels. Ik ben nog van plan om te kijken of ik de verschillen door een afbeelding visueel te maken.

 

Tot een volgende keer.

 

 

Edited by Scoopz
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertentie:

Weer leerzaam stuk, misschien nog leuk om er bij te zetten wat globaal het gemiddelde is tussen deze spiervezels.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weer leerzaam stuk, misschien nog leuk om er bij te zetten wat globaal het gemiddelde is tussen deze spiervezels.

Inderdaad, ik ga op zoek of ik hier enige wetenschappelijke onderbouwing over kan vinden.

Edited by Scoopz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat me nog steeds verbaasd is dat je een bepaald type spiervezels kan shiften naar een andere. Bij duurtraining gebeurt er een shift van fast twitch naar slow. Dit gebeurd ook bij normale fitness training. Het omgekeerde gebeurt ook wanneer je stopt met trainen. Dit kan gebruikt worden wanneer je op een plateau zit. Als ik me niet vergis zijn 12 dagen genoeg om er eventjes tussenuit te gaan. Immers als je terug aan de slag kan gaan met meer fast twitch vezels dan groei je beter.

Het kan ook anders. In een 5x3RM bench press protocol gedaan door Liu 3x per week gedurende 6 weken vertaalde in een shift van de type llx vezels naar lla. Type lla nam toe van 44.9% naar 66.7% en verminderde de type llx vezels van 33.4% naar 19.5%. Type l bleef onveranderd.

In een tweede groep werden speed days ingelast gedurende de week. Dit was oa bench press throws aan 30% van 1RM en plyometrics. Type lla vezels namen toe van 47.7% naar 62.7% zonder afname in type llx. Echter de slow twitch type l vezels verminderden van 18.2% naar 9.2%.

Het is dus verstandig zodanig te trainen dat je slow twitch vezels afnemen. Immers, fast twitch vezels groeien harder. Of je nu aan 30% of aan 80% traint. Doe de concentrische beweging met maximale snelheid.

http://jap.physiology.org/content/jap/94/6/2282.full.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik was al op de hoogte van dit, maar netjes en duidelijk beschreven scoopz. Goede bijdrage aan dit forum.???

Ik kan je ook niks meer leren hè?!:D  Maar voor de minder ervaren leden is het misschien nuttige info. Zit nog meer in de pen..

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga eens kijken of ik tijd heb om het luchtwegenstelsel te beschrijven en hoe je het kan verbeteren met betrekking tot koolstofdioxide en zuurstof. Hoe meer zuurstof en hoe minder koolstofdioxide hoe beter de prestaties. DIt is redelijk te trainen. Zodra er tijd is, wil ik hier wel een stuk aan wijden.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Berichten

    • De derde week loopt op zijn einde en dat betekent weer een update! Heerlijke week gehad. Qua kracht merk ik nu echt een groot verschil. Ook in de compound oefeningen. Zonder moeite 2 sets, 8 herhalingen met 80kg op de bench gedaan. Het ging wel heel makkelijk, absurd.    Het lichaamsgewicht stijgt ook goed. Zie er voller uit... Steeds sneller honger, waardoor ik makkelijker aan de 4.000 calorieën kom zonder het gevoel te hebben dat ik echt het eten naar binnen moet duwen. Bijwerkingen nog altijd niet aanwezig.    Bijwerkingen: -   Stats: 82.9kg Body-fat: 20.4% Muscle mass: 61,9kg   Compound weights: Aantal trainingsdagen: 5 Deadlift: 2x130kg Squat: 4x90kg  Bench: 2x90kg
    • Hi,   Ik doe nu dit schema 3x per week. Afwisselend met squat of deadlift in het programma. Kan iemand nog tips geven?  
  • Sponsors