Advertentie:

Sign in to follow this  
Scoopz

Celbiologie

Recommended Posts

In dit artikel probeer ik uit te leggen wat cellen zijn, hoe deze zijn opgebouwd en wat hun functie is.

 

 Ik heb me beperkt tot de dierlijke cel, omdat dit meer aansluiting heeft met de lezers en het doel van dit forum.

 

 Wanneer je weet hoe bepaalde dingen werken op cel niveau is het makkelijker om andere processen te begrijpen.

 

Een cel is het kleinste levende onderdeel in het menselijk lichaam en in de cel bevindt zich alle genetische informatie voor het menselijk lichaam. Elk levend wezen (organisme) bestaat uit cellen, planten uit plantaardige cellen, bacteriën uit prokaryotische cellen, maar zoals ik al zei, in dit artikel komt alleen de dierlijke cel ter sprake, de eukaryotisch cel of eukaryoot.

 

Iedere cel heeft een eigen functie en meerdere cellen kunnen “samenwerken” en vormen dan weefsel.

 

 Zo kan een spiercel samentrekken en vormen verschillende spiercellen spierweefsel.

 

 Hoe een cel eruitziet is afhankelijk van het doel en het type cel, welke functie voert het uit en op welke plaats in het lichaam gebeurt dit. Alle cellen bevatten zogenaamde organellen, afzonderlijke cel compartimenten met een eigen functie omringt door een membraan.

 

Het makkelijkste is om een cel en de organellen van buiten naar binnen te beschrijven.

 

Een cel wordt bijeengehouden door een celmembraan. Het celmembraan is een dubbele fosfolipiden (vetten) laag en bevat oa verschillende eiwitten (-receptoren), cholesterol en poriën of kanalen. Fosfolipiden hebben een kop en een staart, waarbij de kop hydrofiel (houdt van water) is en de staart hydrofoob (hekel aan water)is. Door dat het water aan beide kanten van het celmembraan zit, zie je dat de kop naar de buitenkanten van de dubbele laag gericht is. De staarten wijzen naar elkaar en zijn naar binnen gericht omdat deze ver weg van het water willen zijn. De ruimte tussen de fosfolipiden is hydrofoob.

 

1.thumb.jpg.1e4a4202a26087f5bddadf186ada

Eén van de functies van het membraan is het bijeenhouden van de cel door het cytoplasma te omhullen. Het celmembraan is selectief-permeabel (doorlaatbaar) om transport via de ion-kanalen mogelijk te maken. Het membraan bevat eiwit-pompjes welke via actief transport specifieke moleculen en ionen transporteren. In het membraan liggen ook membraanreceptoren welke een signaal ontvangen van een extracellulair molecuul en deze doorgeven naar binnen. En de membranen bevatten bepaalde eiwitten ter identificatie van de cel.

 

 Als laatste belangrijke functie vormt het een grens of barrière tussen de intracellulaire omgeving (binnen de cel) en extracellulaire omgeving (buiten de cel).

 

Binnen het celmembraan ligt het cytoplasma. Het cytoplasma bestaat voor 60-95% uit water en bevat cytosol en de organellen en andere moleculen die erin in rond drijven. Voornamelijk water, eiwitten, RNA, aminozuren vind je terug in het cytosol. Ik zal niet de complete inhoud beschrijven en alleen de “belangrijkste” benoemen en/of toelichten.

 

2.thumb.jpg.743a45f0109d87632755b4d1c360

In het cytosol ligt het Golgiapparaat wat macromoleculen aanpast, opslaat en transporteert naar andere organellen en via exocytose moleculen uit de cel transporteert. Een mooie benaming is misschien dat het Golgiapparaat gezien kan worden als het soort distributie centrum van de cel.

 

Lysomen zijn blaasjes welke enzymen bevatten voor de vertering van macro-moleculen (oa koolhydraten, eiwitten en vetten). Ze breken deze af en geven deze via een membraan af aan het cytosol en transporteren afvalproducten naar buiten de cel.

 

Ribosomen zijn een samenstelling van eiwitten en RNA en zijn van groot belang bij de opbouw van eiwitten uit aminozuren. Mochten mensen meer willen weten over de werking van ribosomen en RNA, dan hoor ik het graag.

 

Belangrijk voor nu is om te weten dat hier via transcriptie een copy maakt van het DNA van een gen uit de celkern, deze copy heet messenger-RNA (mRNA). Het mRNA bestaat uit een keten van bouwstenen welke nucleotiden heten en bevatten de unieke code voor het te vormen eiwit. Vervolgens vertelt het mRNA aan een ribosoom met behulp van transfer-RNA enzym (tRNA), wat de vrije aminozuren uit het cytoplasma aandraagt, in welke volgorde de aminozuren in de keten gerangschikt worden en uiteindelijk het eiwit vormen, dit heet translatie. Dit is een zeer ingewikkeld proces en hier laat ik het verder bij.

 

Transcriptie en translatie.

3.thumb.jpg.1d87168798b238dd48cbbb345771

6.thumb.jpg.f248118b7db173061a4710e13a51

 

 

 

 

Tanslatie met tRNA.

7.thumb.gif.62f93e33a843b1aad6d254aa7fa7

Mitochondriën ook aanwezig in het cytosol, zijn de organellen waar de energie geproduceerd wordt. Mitochondriën hebben een dubbel membraan waarvan het buitenste zorgt voor de vorm en waarbij de binnenste heel veel plooien of vouwen heeft. Deze cristae zijn een soort baaien en zorgen dat er een groter oppervlakte is waardoor er meer reacties mogelijk zijn. De energie welke gevormd wordt in de mitochondriën is het welke bekende ATP. ATP maakt zeer veel processen mogelijk in je lichaam en is zeer belangrijk om die reden.

 

8.thumb.jpg.dd26585c22b6776b43c8c16ddbb2

 

 

Ruw endoplasmatisch reticulum (RER) is het organel waar de ribosomen zich bevinden en speelt een belangrijke rol bij de eiwitsynthese. De belangrijkste functie is het transport van moleculen, met name eiwitten, naar het Golgiapparaat.

 

 

 

Glad endoplasmatisch reticulum ontbreekt de aanwezigheid van ribosomen en vervoert de moleculen vanuit het RER naar het Golgi-apparaat. Daarnaast slaat het calcium-ionen op, zorgt voor de synthese van vetten (lipiden) en fosfolipiden en ontgiftigt het schadelijke stoffen, detoxicatie van drugs en alcohol bijvoorbeeld.

 

Een gespecialiseerde vorm van glad-ER is het sarcoplasmatisch reticulum in de spiercellen voor de opname van calcium-ionen.

 

9.thumb.jpg.12685eb5661ce29964ba538c041d

lHet belangrijkste van een cel is de celkern of nucleus. In de celkern ligt het DNA opgeslagen. Het DNA kan gekopieerd worden in drie vormen van RNA (mRNA, tRNA rRNA), welke direct of indirect via kernporiën getransporteerd wordt naar de ribosomen. Ook vind er celdeling plaats na een verdubbeling van het DNA, dit proces heet mitose.

 

 

Dit is een beetje hoe een cel is opgebouwd en hoe deze werkt. Er valt natuurlijk nog veel meer over uit te leggen, maar ik heb geprobeerd om de belangrijkste punten toe te lichten. Mochten er vragen komen over specifieke aspecten, dan hoor ik het graag en misschien bij genoeg animo volgt er een artikel over.

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Scoopz
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertentie:

zeer interessant! zelf heb ik dit laatst geleerd met biologie dus er kwam me al heel wat bekent voor maar,  je hebt het zo geschreven dat ik het nu nog beter begrijp :) 

veel beter dan hoe het in mijn biologie boek staat :D 

en erg goed die plaatjes, maakt het een stuk duidelijker!

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weer erg netjes geschreven, vind het weer een erg nuttig en leerzaam artikel :)

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

 • Berichten

  • Hoe “gevaarlijk” het ook klinkt, want je hebt best wat skinny fat, ik zou volgas gaan bulken. Nu afvallen rondom de middel, betekent dat je eerst elders wat kwijt raakt. En je wilt spiermassa opbouwen, dus dat gaat niet samen.  Ik ben met ongeveer zo’n fysiek ook gaan bulken. 
     Resultaat is uiteraard niet naturel, maar ben in 2020 begonnen met trainen en stond er in juni 2020 ongeveer bij als jij. 
     en dit is nu:     Je kunt de deze bijlage pas zien als je bent ingelogd.
  • Maar hoe sta je er nu bij dan qua fysiek?   Neem aan dat de laatste foto niet recent is ivm ontbreken tattoo’s?   Heb je je onderhoud al eens uitgerekend? 1800 kcal is niks idd. Ik denk dat je of ergens een rekenfoutje maakt, of ergens “stiekem” wat calorieën meer binnen krijgt. 
   ik zou uithongeren op 1800 kcal. 
      
  • Je bent precies daar waar ik anderhalf jaar geleden ben begonnen. Zelfde lengte en gewicht destijds. 
     Wat mij geholpen heeft is om vooral te doen waar je op dat moment zin in hebt. Voorheen volgde ik een strikt schema (5x5 stronglifts) en hoewel het een goed schema is voor overall massa, vond ik er geen moer aan. Ik ben destijds na 6 maanden volledig gestopt. 
     Nu train ik sinds begin 2020 zo’n 5 a 6 dagen in de week. Elke spiergroep pak ik 2 keer aan, soms 3 keer. Ook hier geldt: net waar ik zin in heb. 
     Het meest belangrijke om te groeien is dat jij de spier voldoende stimulatie geeft om te groeien. Doe je dit naturel, dan breek je de spier af en bouwt zichzelf opnieuw op. Doe je dit niet-naturel, dan heb je ook profijt van “onder pomp” trainen. Dus zoveel mogelijk bloed in de spieren en tijdens de pomp veel volume maken met sets en reps. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van beiden doen, zo doe ik dat ook.    Ik volg dus geen strikt schema. Voor borst doe ik de ene keer 10 sets van 20  op de chest press machine en de andere keer ga ik flat of incline benchen, opgevolgd met cable fly’s, etc. You name it. Als je die borst maar genoeg op z’n flikker geeft. Meestal eindig ik met dips. Als je de borst goed hard getraind hebt, moet je nauwelijks nog een dip kunnen doen.    2 keer trainen is wel weinig. Kun je dit echt niet oprekken naar 3 keer? Hoeveel massa wil je pakken? Waar liggen je sterke punten en wat zijn je mindere punten?    Ik had je DM trouwens beantwoord dus spreken elkaar ook wel op app
       Trouwens, blijf je bij 2 keer pw trainen dan zijn de compound oefeningen wel jouw beste vriend. Je pakt in 1 oefening meerdere spiergroepen. Anders ben je 5 uur bezig per training  
 • Sponsors