Advertentie:Sign in to follow this  
Peter Wouters

The pump

Recommended Posts

The pump, sommigen streven ernaar. Anderen zegt het niets. Het blijkt een niet onbelangrijk onderdeel van je training. Hieronder een samenraapsel.

 

Tijdens intensieve spiercontracties, worden de aderen die bloed afvoeren uit de werkende spieren ingedrukt, terwijl slagaders bloed blijven afleveren in de werkende spieren, waardoor een verhoogde concentratie van intramusculair bloedplasma wordt gecreërd.
Dit zorgt ervoor dat het plasma uit de capillaire vaten sijpelt en in de interstitiële ruimten (dit is de ruimte tussen de cellen) vloeit. De opbouw van deze vloeistof in de interstitiële ruimten brengt een extra-cellulaire druk teweeg, die op zijn beurt een vloed van plasma in de spier duwt.

Deze verbeterde doorbloeding is een verschijnsel dat door sportwetenschappers aangeduid wordt als "cellulair swelling" en door bodybuilders als "the pump ", waarbij spieren worden gevuld met bloed. De pomp wordt vergroot door krachttraining die zich beroept op anaërobe glycolyse, voornamelijk "bodybuilding-style". Trainingen waarbij gemiddelde tot hoge reps worden aangehouden met beperkte rust intervallen.
Een dergelijke oefening resulteert in een aanzienlijke accumulatie van metabole bijproducten zoals lactaat en anorganisch fosfaat, die op hun beurt werken als osmolieten en daardoor extra vloeistof in de cel trekken.

 

In eenvoudige termen vertegenwoordigt de pomp een toename van intracellulaire hydratatie dat de spiervezels doet opzwellen.

 

Over het algemeen wordt gedacht dat "the pump" een tijdelijk fenomeen is. Dit blijkt echter niet waar. Onderzoek door Kristiansen et al. ("Concomitant changes in cross-sectional area and water content inskeletal muscle after resistance exercise") toont aan dat "cell swelling" ongeveer 52 uur aanhoud. Een belangrijk gegeven aangezien hier in onderzoeken wat betreft spiergroei nooit rekening werd mee gehouden.


Onderzoek toont aan dat 'cel swelling' handelt als een fysiologische regulator van de celfunctie, het stimuleren van proteïnesynthese alsook het verminderen van de proteineafbraak.

Fast-twitch spiervezels blijken bijzonder gevoelig te zijn voor osmotische veranderingen, vermoedelijk in verband met hun hoge concentratie van water transport kanalen aquaporine-4 genaamd. AQP4 is/zijn sterk vertegenwoordigt in de sarcolemma van Fast twitch glycolytische en Fast twitch oxidatieve glycolytische spiervezels, wat de toegang van plasma in de cel vergemakkelijkt. Tal van studies tonen aan dat Fast twitch spiervezels een superieur groeipotentieel tonen in vergelijking met slow-twitch spiervezels, wat erop wijst dat 'cel swelling' hypertrofie kan bevorderen door een gunstige invloed op de netto proteïne balans.

Volgens de theorie, wordt een verhoogde druk tegen de celmembraan (pomp) gezien als een bedreiging voor de cellulaire integriteit, waardoor een intracellulair signaal wordt afgegeven dat versterking van haar ultrastructuur bevordert.
Aangenomen wordt dat deze reactie vergemakkelijkt wordt door volume osmosensoren binnen in de spiervezels. Wanneer het membraan wordt onderworpen aan stretch, leiden deze sensoren tot activatie van anabole processen.

 

Een andere hypothese is dat ' cell swelling' de activiteit van sattelietcellen verbeterd. Deze laatste zijn verantwoordelijk voor het herstel van beschadigt spierweefsel.

 

Om een goede pomp te verkrijgen dient de spieractiviteit zodanig hoog te zijn dat wegvloeiend bloed wordt afgeklemd. Contracties worden daarbij zoveel mogelijk herhaald dat plasma zich kan ophopen. De spierspanning dient aangehouden worden om afvoer van bloed uit de spier tegen te houden.
Bodybuilders maken hierbij algemeen gebruik van 2 verschillende soorten sets, herhalingen,en tijdschema's. De eerste is het gebruik van sets met hoge herhalingen gecombineerd met korte rusttijden. Een
voorbeeld zou zijn 2-3 sets, 20 herhalingen met 60 seconden rust tussen de sets. De tweede is het gebruik van medium herhalingen gecombineerd met korte rusttijden. Bijvoorbeeld 5-10 sets, 8-12 herhalingen met 30 seconden rust tussen de sets.

 

Om af te sluiten dient gezegd te worden dat een 'pump' training moet gezien worden als een aanvulling. Ook zware trainingen met weinig reps moeten periodiek opgezocht worden omwille van maximale spieractivatie en bijgevolg maximale hypertrofie.

 

Bronnen:

The Muscle Pump: Potential Mechanisms and Applications for Enhancing Hypertrophic Adaptations by Brad Schoenfeld en Bret Contreras

 

http://suppversity.blogspot.be/search?q=cell+swelling

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertentie:

wat zou een goede omschrijving van het gevoel  'de pomp' zijn?

dan kan ik komende week eens proberen om dat te bereiken bij mezelf B|

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur geleden zei Peter Wouters:

Arnold zei ooit: "it's like someone is blowing air into your muscle".

 

neej peter, arnold zegt wat anders bij 1.00 ongeveer, en dat is wel motiverend om ook op de pump te gaan trainen :$

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Berichten

    • Super bedankt voor de informatie, adviezen en filmpjes. Hier kan ik mee uit de voeten.  Ik ga mijn best doen!
    • Klopt Peter, Eiwitten kosten meer werk om te verteren, maar dit gaat echt om misschien 30kcal over een hele dag die je dan meer verbrandt en daar gaan de resultaten van fatloss niet op spaak lopen haha.   Hij moet gewoon kijken naar de videos van Greg Doucette op Youtube. Dan is alles duidelijk. 100%. Iedereen kan makkelijk vet verliezen, iedereen.       Videos zijn delen 1 en 2.
    • Een kleine nuance op wat Shorty zegt. Het klopt dat je in een energiedeficit moet gaan om vet te verliezen maar ik zou de focus niet te hard op die eiwitten gaan leggen. Verschillende studies hebben al uitgewezen dat de proteine inname voldoende hoog moet zijn om 1) vet te verliezen 2) behoud van spieren. Brad Schoenfeld raad aan om dit ten minste op 2gr per kilogram te houden van het lichaamsgewicht waar je naar streeft. In Mick zijn geval is 150gr een absoluut minimum.   Proteine heeft een veel groter thermisch effect dan koolhydraten en vet. Dit fenomeen wordt het Thermic Effect of Food(TEF) genaamd en beschrijft de energetische kost die er nodig is bij de vertering. Bij proteine is dit 25-30% van de calorieen terwijl dit bij koolhydraten minder dan 10% bedraagt. Bij vetten is dit verwaarloosbaar. Verminder je die eiwitten dan ga je dit voordeel ook verminderen.   Hier komt nog bij dat wanneer je in een calorie deficit gaat bij een gewone proteine inname, elke kilogram die je verliest daar 1/3 van afkomstig is van de afbraak van spieren. Deze wordt beinvloed door de netto dagelijkse proteine balans. Deze is gelijk aan Muscle Protein Synthesis(MPS) min Muscle Protein Breakdown(MPB). Bij MPS lijkt er een plafond te bestaan met toenemende proteine inname maar de afremming van MPB blijkt nog door te gaan. Dus verlaag je die proteine dan gaat MPB omhoog en MPS omlaag. Verhoog je die proteine dan gebeurd het tegengestelde. Hogere proteine inname is zeker niet slechter.   Als je dan toch je energie inname wilt verlagen zou ik me eerder focussen op een vermindering van koolhydraten en vetten.   Kijk ook eens naar deze topic van een paar dagen geleden.  https://krachtforum.nl/topic/1031-spiergroei-en-vetverlies-met-een-hoog-proteine-dieet/?tab=comments#comment-7183  
  • Sponsors