Advertentie:

Sign in to follow this  
Peter Wouters

Trainen met lichte gewichten

Recommended Posts

Om spiermassa te winnen heb ik altijd getraind met de wetenschap: 'hoe zwaarder, hoe meer spiermassa'. Immers, al je spiervezels worden dan aangepakt. Vooral de snelle spiervezels, de zogenaamde fast twitch of type ll fibers. Onlangs heeft Brad Schoenfeld een onderzoek gedaan bij ervaren atleten en deelde deze op in 1 groep die trainde met zware gewichten in sets van 8-12 RM en een andere groep die trainde met lichte gewichten in de orde van 25-35 reps. Beide groepen trainden to failure. De uitkomst was dat beide groepen nagenoeg dezelfde toename in spiermassa vertoonden.

Hoe kan dit nu? Uit een eerder onderzoek heeft Brad al aangetoond dat trainen to failure (=geen rep extra meer kunnen) met lichtere gewichten niet resulteerde in een recrutering van alle spiervezels zoals eerder werd aangenomen. Trainen met bijvoorbeeld 30% van 1RM activeerde de spieren maar voor 29% terwijl dat bij 75% van 1RM 57% was. Het is geweten dat er een bepaalde hierarchie bestaat bij de activatie van de type spiervezels. Eerst worden de tragere type 1 vezels aangesproken en vervolgens met toenemend gewicht de snellere type 2 vezels. Dit leid tot de idee dat bij trainen met lichte gewichten alleen de tragere spiervezels aangepakt worden. Het onderzoek sugerreerd ook dat tragere spiervezels een veel hoger volume nodig hebben om te groeien. Zie aantal reps. Een bijkomend voordeel van trainen met lichte gewichten/hoog volume is dat er nieuwe haarvaten geproduceerd worden die zorgen voor een betere doorbloeding.

Ik heb zelf een aantal maanden geexperimenteerd met lichtere gewichten. Wat me opviel was een toename in duurvermogen en een zekere gewichtstoename. Waarschijnlijk heb ik spiermassa gewonnen. De keerzijde is dat je je na een tijdje last krijgt van moeheid en prikkelbaarheid. Het centrale zenuwstelsel wordt zeker en vast getaxeerd. Dus opletten hiervoor en tijdig gas terug nemen.

De studie: http://www.lookgreatnaked.com/blog/does-light-load-training-build-muscle-in-experienced-lifters/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertentie:

Ik hou t op afwisseling. Tijdje zwaar schema dan weer een tijdje licht schema. Idd veel experimenteren en uitproberen wat t best voor jou werkt. Niet te lang aan 1 vorm vasthouden. Angelus moet zwaar trainen anders werkt zijn kuur niet.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klopt ook Dave. Afwisseling is the key. Er zijn 3 zones waar tussen dient geswitcht te worden.

Powerlifter zone > 1 - 5RM Traint vooral het zenuwstelsel. Er is een toename van spiermassa maar niet zo groot als in de hypertrofie zone. Rusttijden 3 - 5 minuten

Hypertrofie zone > 8 - 12RM Hier wordt maximale spiermassa aangemaakt. Rusttijden 60 - 90 seconden

Low load zone > 15 - 20RM en hoger. Dit is een metabole training. Rusttijden bedragen ongeveer 30seconden. De spieren leren zich aanpassen aan hoge lactaatwaarden, de capaciteit om glycogeen op te slagen wordt verbeterd, het netwerk aan haarvaten breid uit waardoor zuurstof, hormonen en aminozuren beter hun bestemming bereiken. Sinds kort is ook geweten dat hier ook spiermassa wordt aangemaakt. Waarschijnlijk een toename van trage spiervezels.

 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erg interessant! Ga dit zeker meenemen wanneer ik mijn huidige schema afgerond heb 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Afwisselen werkt voor mij. Periodes van 5x5, gevolgd door periodes van high frequency. Dit om de trainingen ook leuk te houden en niet teveel te focussen op constante progressie m.b.t. kracht. Combinatie powerlifting/bodybuilding is heerlijk.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Berichten

    • Hoi allemaal,   Mijn naam is Carmen, 32 jaar en volg een studie. Naast mijn studie ben ik bezig met krachttraining, hoewel ik een tijdje niets heb gedaan, maar nu weer volop aan de slag wil gaan. Ik ben op zoek naar tips, vooral over dieet en hoe andere mensen omgaan met het missen van een training of voeding door drukte. Maar ook wat kan je het beste gebruiken, hoe vaak trainen voor spieropbouw of bijvoorbeeld hoe jullie kijken naar droogtrainen. In het verleden gedaan, maar vind dat het allemaal een dagtaak wordt. Alle advies is welkom!   Groeten,
      Carmen
    • Iemand toevallig een linkje voor een betrouwbare bron? Op internet stikt het van de neppe sites en oplichters.   alvast bedankt    groetjes Jmas
    • De derde week loopt op zijn einde en dat betekent weer een update! Heerlijke week gehad. Qua kracht merk ik nu echt een groot verschil. Ook in de compound oefeningen. Zonder moeite 2 sets, 8 herhalingen met 80kg op de bench gedaan. Het ging wel heel makkelijk, absurd.    Het lichaamsgewicht stijgt ook goed. Zie er voller uit... Steeds sneller honger, waardoor ik makkelijker aan de 4.000 calorieën kom zonder het gevoel te hebben dat ik echt het eten naar binnen moet duwen. Bijwerkingen nog altijd niet aanwezig.    Bijwerkingen: -   Stats: 82.9kg Body-fat: 20.4% Muscle mass: 61,9kg   Compound weights: Aantal trainingsdagen: 5 Deadlift: 2x130kg Squat: 4x90kg  Bench: 2x90kg
  • Sponsors