Advertentie:

Fit

Maximale 1RM berekenen

Recommended Posts

Je traint nu al een tijdje en je bent benieuwt hoeveel kilo je daadwerkelijk 1 herhaling mee zou kunnen maken. Voordat je een te zwaar gewicht pakt in de sportschool en het probeerd is het verstandig om eerst het volgende schema te bekijken. Daarna kun je aan de hand van dit schema uitrekenen hoeveel kilo jij zou kunnen pakken. Wanneer je op deze manier doet zul je niet opeens teveel kilo pakken en een blessure oplopen.

Herhalingen% van je 1 RM
1100 %
2-395 %
3-490 %
4-685 %
6-880 %
9-1175 %
12-1570 %
15-1965 %
18-2460 %
24-3055 %
28-3450 %

Even een klein voorbeeld: wanneer je 50 kg bankdrukt en dit tussen de 9 en 11 keer kunt is dit 75% van je maximale kunnen. Wanneer je dan 25% bij dit gewicht optelt zit je op je maximale 1 RM. 

Schema is natuurlijk nooit 100% hetzelfde bij iedereen, maar het is een goede richtlijn.

Probeer het eens uit zou ik zeggen :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Advertentie:

Bodylab 10% korting code

Ik eigenlijk bijna nooit, meestal ga ik tot dat ik een oefening nog wel 4 herhalingen kan maken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik hoor van iedereen dat de 1MR vrijwel ook niet klopt en dat je er geregeld boven zit.

Boven je max van 1 herhaling? Dat vind ik knap aangezien 1rm je max is, een geval waar het schema niet helemaal geld kan natuurlijk altijd :P

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Schema gaat niet op helaas.

Je 1RM op squat en deadlift is vaak hoger en op de benchpress valt deze vaak tegen. 

Op de Squat en deadlift kun je veel meer compenseren en smokkelen als je gaat max'en, vergeleken met de benchpress. 

Smokkelen is nooit de bedoeling, het gaat om correct uitgevoerde oefeningen ook met je maximale 1 rm

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik bekijk het ook per dag, voel in de warming up meestal wel aan of ik veel of weinig kracht heb die dag. Bij minder kracht pak ik lichter gewicht en ga ik lekker op vorm trainen. Als ik me echt goed voel probeer ik een pr te zetten. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Klopt, maar wat is een correcte uitvoering..

Bodybuildtechnisch gezien (qua spierprikkels) en krachtsporttechnisch gezien (powerlifting) zit hier natuurlijk wel een verschil in. 

Smokkelen bij bodybuilding heeft geen zin (geen prikkel = geen progressie). Smokkelen in krachtsport (mits de regels het toestaan) heeft wel zin.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Klopt. Maar voor sprokkel oefeningen of sprokkel sets is nooit een goed schema te maken. Vandaar dat deze gebaseerd is op een goede uitvoering. Anders zit je weer mee hoeveel noemt de ene sprokkele en hoeveel de ander.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is natuurlijk altijd lastig, maar dat is wat ik ook begreep. Bij een 1MR zit natuurlijk verschil in goede uitvoering en minder goede uitvoering, maar alsnog wel leuk. Dat is net als trainen in hartslagzones :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

1RM berekenen heb ik nog nooit gedaan. Ik test het regelmatig tijdens de training zelf.

Wat het berekenen betreft. Ik denk dat dit nooit accuraat kan zijn. Iedere spier heeft een andere spiervezelverhouding. Een spier die slow twitch dominant is gaat bij een bepaald percentage meer reps kunnen uitvoeren dan een spier die fast twitch dominant is bij hetzelfde percentage. Vergelijk maar eens het aantal reps tussen de schouders en die van de borst.

Ook is er algemeen een verschil tussen een bodybuilder en een powerlifter. De eerste heeft meer duurvermogen. De laatste heeft meer power.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden


 • Berichten

  • Hallo, Wij zijn Joey ophof en Maarten Relker, wij zijn 2e jaars sportkunde studenten.
   Vanuit ons opleidingsprofiel Sportkunde hebben wij de opdracht gekregen concreet met maatschappelijke problemen bezig te gaan en hier oplossingen voor te bedenken.
   Onze gekozen doelgroep is Sport en Gezondheid. Het vraagstelling die wij hebben gekozen luidt “welke handvatten mensen nodig hebben om te kunnen werken aan een gezondere leefstijl”.
   Met deze vraag willen wij graag een antwoord vinden op het stijgende percentage van overgewicht en obesitas in Nederland. We hopen dat u ons kunt helpen met het inventariseren welke handvatten dit kunnen zijn. Er is in ons inzien heel veel informatie beschikbaar over dit onderwerp, alleen zien veel mensen door de grote hoop van informatie geen juiste aanpak. Daarom willen wij inventariseren wat mensen nou graag willen zien in een online platform. Wij hopen dat jullie ons hier verder mee kunnen helpen!
  • Hallo geachte leden van KrachtForum,   Ik ben Noah, 17 jaar en zit al 1 maand in de gym. Momenteel heb ik al wat spiermassa en alles gaat momenteel nog goed. Maar ik heb twijfels na het lezen en begrijpen van de voedingsschema's en dieet zelf op internet.
   Namelijk weet ik dat bij bulken het gaat over het aankomen bij spiermassa, en cutten gaat over het vet verlies (ook de spiermassa). Ik wil vet verliezen, maar tegelijkertijd ook spiermassa behouden (of laten groeien). Dan praten we over bulken en cutten, en ja ik weet dat dit niet samen gaat i.v.m het lichaamsproces.
   Maar ik ben uiterst actief in het fitness leven en ik weet dat ik iets kan doen als ik er voor wil gaan, hoe zwaar dit ook zal zijn. Op dit moment train ik 7 dagen per week, zit ik 2 á 2,5 uurtjes in de gym, en ik train ook wel intensief.
   Ook weer dezelfde 7 dagen doe ik later in de middag nog 45 minuten cardio thuis, zoals ik het gewend ben. Ik zit op dieet en eet grotendeels eiwitten, dit in de hoop dat me spiermassa blijft functioneren. 
   Altijd na de training drink ik proteïne, ook weer in de hoop dat me spiermassa blijft functioneren. Met alles wat ik heb samengevat, is dit wel ideaal genoeg om op deze manier mijn spiermassa te behouden (of blijven groeien)?
   Ik kijk er graag naar uit om jullie feedbacks, en dank jullie hartelijk om tips, hints en informatie!

   Bij voorbaat dank!

   Groet,

   Noah (Skxd)
  • Wij hebben de webshop Bulkpowders ook toegevoegd aan de website, vanaf nu ook producten van Bulkpowders met andere webshops vergelijken op prijs en kwaliteit!
 • Sponsors


  Body en fitshop

  XXL nutrition