Advertentie:

Fit

Maximale 1RM berekenen

Recommended Posts

Je traint nu al een tijdje en je bent benieuwt hoeveel kilo je daadwerkelijk 1 herhaling mee zou kunnen maken. Voordat je een te zwaar gewicht pakt in de sportschool en het probeerd is het verstandig om eerst het volgende schema te bekijken. Daarna kun je aan de hand van dit schema uitrekenen hoeveel kilo jij zou kunnen pakken. Wanneer je op deze manier doet zul je niet opeens teveel kilo pakken en een blessure oplopen.

Herhalingen% van je 1 RM
1100 %
2-395 %
3-490 %
4-685 %
6-880 %
9-1175 %
12-1570 %
15-1965 %
18-2460 %
24-3055 %
28-3450 %

Even een klein voorbeeld: wanneer je 50 kg bankdrukt en dit tussen de 9 en 11 keer kunt is dit 75% van je maximale kunnen. Wanneer je dan 25% bij dit gewicht optelt zit je op je maximale 1 RM. 

Schema is natuurlijk nooit 100% hetzelfde bij iedereen, maar het is een goede richtlijn.

Probeer het eens uit zou ik zeggen :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Advertentie:

Ik eigenlijk bijna nooit, meestal ga ik tot dat ik een oefening nog wel 4 herhalingen kan maken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik hoor van iedereen dat de 1MR vrijwel ook niet klopt en dat je er geregeld boven zit.

Boven je max van 1 herhaling? Dat vind ik knap aangezien 1rm je max is, een geval waar het schema niet helemaal geld kan natuurlijk altijd :P

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Schema gaat niet op helaas.

Je 1RM op squat en deadlift is vaak hoger en op de benchpress valt deze vaak tegen. 

Op de Squat en deadlift kun je veel meer compenseren en smokkelen als je gaat max'en, vergeleken met de benchpress. 

Smokkelen is nooit de bedoeling, het gaat om correct uitgevoerde oefeningen ook met je maximale 1 rm

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik bekijk het ook per dag, voel in de warming up meestal wel aan of ik veel of weinig kracht heb die dag. Bij minder kracht pak ik lichter gewicht en ga ik lekker op vorm trainen. Als ik me echt goed voel probeer ik een pr te zetten. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Klopt, maar wat is een correcte uitvoering..

Bodybuildtechnisch gezien (qua spierprikkels) en krachtsporttechnisch gezien (powerlifting) zit hier natuurlijk wel een verschil in. 

Smokkelen bij bodybuilding heeft geen zin (geen prikkel = geen progressie). Smokkelen in krachtsport (mits de regels het toestaan) heeft wel zin.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Klopt. Maar voor sprokkel oefeningen of sprokkel sets is nooit een goed schema te maken. Vandaar dat deze gebaseerd is op een goede uitvoering. Anders zit je weer mee hoeveel noemt de ene sprokkele en hoeveel de ander.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is natuurlijk altijd lastig, maar dat is wat ik ook begreep. Bij een 1MR zit natuurlijk verschil in goede uitvoering en minder goede uitvoering, maar alsnog wel leuk. Dat is net als trainen in hartslagzones :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

1RM berekenen heb ik nog nooit gedaan. Ik test het regelmatig tijdens de training zelf.

Wat het berekenen betreft. Ik denk dat dit nooit accuraat kan zijn. Iedere spier heeft een andere spiervezelverhouding. Een spier die slow twitch dominant is gaat bij een bepaald percentage meer reps kunnen uitvoeren dan een spier die fast twitch dominant is bij hetzelfde percentage. Vergelijk maar eens het aantal reps tussen de schouders en die van de borst.

Ook is er algemeen een verschil tussen een bodybuilder en een powerlifter. De eerste heeft meer duurvermogen. De laatste heeft meer power.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden


 • Berichten

  •   Net nog iets nieuw uitgeprobeerd.   Een vegetarisch eiwitrijke hamburger.   Ingredienten: -1 Blikje rode kidneybonen. -1 ei -75 gr fijne havermoutbloem -1 blokje groetenbouillon -(optioneel) 30gr weipoeder zonder toegevoegde smaak -(optioneel) kippen- of spagettiekruidenmix -1 ui -(kaas, ketchup en hamburgerbroodje)   Bereiding: Mix de rode kidneybonen fijn met een mixer. Voeg het ei, de havermout, de bouillon en het weipoeder toe. Ik voeg er ook (een relatief grote) hoeveelheid extra kruiden aan toe. Spaghettikruidenmix of kippenkruidenmix is lekker. Dan de pan invetten met olijfolie en met een lepel wat van het mengsel in de pan scheppen en een beetje plat duwen. Niet te lang bakken. Tesamen of apart de versneden ui bakken. Broodje met kaas + ui + ketchup + de vegetarisch hamburger.   Resultaat: Dankzij de textuur en de kleur van de bonen ziet het resultaat er uit als echt hamburgervlees. De smaak is natuurlijk niet exact hetzelfde, maar is zeker lekker. Ik vind het allezins veel lekkerder dan de vegetarisch burgers die je in de winkel kan kopen. Havermout, bonen, eieren en weipoeder bevatten allemaal veel eiwitten. Bonen en havermout bevatten veel vezels. Er zitten geen extra suikers of onverzadigde vetten in. Dus zeer gezond !      
  •   Voor de gene die geen koffie drinken is pre workout de uitkomst  
  • Een maagzuur remmer zorgt ervoor dat je minder zuur hebt in je maag. Bijgevolg slechtere vertering. Mogelijk had je daar last van. Verder ben ik geen fan van pre workoutsupplementen. Ze verlichten alleen je portemonnee. De enige supplementen met een bewezen werking voor een training zijn whey, creatine en een tas koffie.  
 • Discussies

 • Sponsors

  Body en fitshop

  XXL nutrition